h o m e

W e l k o m  o p  m ij n  w e b s i t e !

landschappen in olieverf,  tekeningen in Oost-Indische inkt, miniaturen en encaustiek

De landschappen in olieverf ontstaan langzaam; de eerste opzet is een schets in houtskool maar daar blijft alleen de idee van over. De schets wordt door veel verschillende kleurlagen en verfstreken bedekt. Het is een proces van heel veel lagen over elkaar schilderen waarbij ik een soort beweging in mijn werk probeer te krijgen.

Sinds 2017 maak ik ook werk in encaustiek; wasverf. Wasschilderen is een schildertechniek, waarbij pigmenten vermengd worden met hete bijenwas en hars. De techniek is vermoedelijk rond 1000 voor Chr. ontstaan.

Daarnaast maak ik graag gebruik van Oost-Indische inkt om het proces op het doek in een schets weer opnieuw weer te geven om meer houvast te krijgen op het hele proces. Verf stroomt soms een kant op waar ik het aanvankelijk niet wil hebben, ik moet dan ingrijpen en een nieuwe schets op papier kan dan een goed hulpmiddel zijn. Ik krijg dan meer overzicht en weet dan beter van waaruit ik wil werken en waarnaar ik toe wil.

Iets van de verschillende kleurlagen van de onderliggende stukken wil ik behouden en samen met de verdikkingen van de verschillende lagen ontstaat dan een soort beweging in de verf; dikke verfophopingen, resten houtskool, spatten verf etc. Ik heb veel lagen nodig om tot een bevredigend resultaat te komen. Die beweging is een vertaling van de beweging buiten, de atmosfeer, het weer waarvan ik de invloed ondervind; wind, mist, regen, wolken voor de zon, vallende bladeren en takken, etc.

Ik gebruik verf, in plaats van woorden, om dat gevoel vast te leggen in mijn landschappen.

MCB, 2018    ©

2018, untitled, encaustic on wood, 10 x 29 cm
2018, untitled, encaustic on wood, 10 x 29 cm