i n f o r m a t i o n

M.C. Brouwer

r i e t j e b r o u w e r    s t u d i o / a t e l i e r  m c b r o u w e r

 

w i e  b e n  i k ?

Graag werk ik met mijn handen; schilderen, muziek maken (gitaar), zingen (tja niet met mijn handen…) maar ik hou ook van lezen, naar concerten en films gaan.

k u n s t a c a d e m i e

Ik ben niet altijd schilder geweest. Na mijn academie tijd heb ik 3 jaar in mijn atelier gewerkt…. Het was tamelijk zwaar, je zit de hele dag in je uppie en je doet dan wel iets wat je heel graag doet, maar je voelt je ook wel eenzaam. Je hebt reflectie en kritiek op je werk nodig om goed te kunnen presteren. Ik miste de academie erg wat betreft de discussie met medestudenten, maar qua kennis vond ik het instituut vrij vlak. Daarom besloot ik om naast mijn werk als zelfstandig kunstenaar Italiaans te gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht om zo mij meer te verdiepen in de kunsten en ook om weer wat meer prikkels te krijgen voor mijn werk.

s t u d i e  i t a l i a a n s

Ik moest heel hard werken, de studie was erg intensief, veel lesuren. Daarnaast moest ik ook 2 x per dag 2 uur reizen met de trein. Ik maakte lange dagen, maar ik vond het heel fijn; het contact met medestudenten, de kennis die je aangereikt werd, heel bijzonder allemaal. Maar van werken in mijn atelier kwam niets meer terecht. Ik had te weinig tijd, de studie vergde al mijn aandacht.

Ik ben afgestudeerd in de Italiaanse taal en letterkunde met als specialisatie  Studies van de Renaissance en de Barok. Ik heb tijdens die specialisatie interessante modules over die periode gevolgd; muziek, toneel, litteratuur, architectuur en beeldende kunst. Het omvatte heel de cultuur uit de Lage Landen, Spanje, Frankrijk, Italië en Engeland.

a t e l i e r

Na die studie ben ik met hernieuwde energie weer in mijn atelier verdergegaan en nu heb ik niet meer die onrust; de kennis die ik in Utrecht heb opgedaan heeft me heel goed gedaan en ik put er nog elke dag uit. Het heeft mijn kijk op beeldende kunst breder gemaakt. Ik ga ook bijna elk jaar naar Italië en heb inmiddels bijna alle regio’s al wel bezocht. En veel kunst gezien. In de meest afgelegen plaatsjes zie je mooie fresco’s, schilderijen of bijzondere gebouwen.

m i j n  w e r k

s c h i l d e r e n  v a n  l a n d s c h a p p e n

Ik ben in 1994 afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (Artez) met als specialisatie schilderen. Op de academie schilderde ik voornamelijk portretten maar  daar ben ik van afgestapt toen ik in mijn atelier beïnvloed werd door de mooie luchten die aan mijn atelier raam voorbij kwamen. Vooral als de zon scheen en de wind uit het Noorden kwam; kleuren van felblauw en ijswit wisselden elkaar af en dan die vogels die met de wind mee zwierden…. Dus ik ben overgestapt op het maken van landschappen in olieverf. Daarnaast maak ik tekeningen van het landschap in Oost-Indische inkt op papier.

t e c h n i e k

Ik werk vaak heel dik, pasteus , de olie verf gaat alle kanten op en graag ga ik daarbij over de rand van het schilderij! Mijn werken hebben meestal dus geen gladde zijkanten, alleen als ze heel groot zijn, want dan kan ik ze niet meer hanteren als ze te zwaar worden van alle olieverf. Ik hou dus van een onregelmatige vorm van het schilderij en als je op mijn werk klikt kun je dat goed zien.

Daarnaast maakt ik graag gebruik van Oost-Indische inkt. Ik werk dan veelal op papier maar ook heel af en toe op stof (katoen). Sinds  2017 schilder ik ook met was (encaustiek).

b o e k j e s

Van mijn werk heb ik verschillende boekjes uitgebracht; aparte boekjes over mijn landschapsschilderijen en tekeningen, een boekje van mijn miniaturen en een boekje van mijn  penseeltekeningen. ©

Untitled, encaustic on wood, 2018, 9,5 x 13cm, particuliere collectie
Untitled, encaustic on wood, 2018, 9,5 x 13cm, particuliere collectie